Tuesday, 26 October 2010

Lawatan ke Sekolah Tajaan Mawaddah & Aqsa Syarif


Hari ke dua di gaza, relawan AQSA berkesempatan melawat sekolah yang diuruskan oleh biro wanita Islamic Society of Betlahia. Menempatkan sekitar 100 kanak-kanak gaza yang berumur dari 4-6 tahun yang diajar oleh 8 orang guru yang berpendidikan tingga, seorang guru yang ditemui mempunyai ijazah di dalam pendidikan awal sekolah dari universiti tempatan.

Bangunan yang sederhana tetapi kemudahan yang agak dhoif. Halaman yang berpasir (tidak berturap atau berkonkrit). Dinding sekolah yang agak lusuh dan kemudahan ABM yang minima.

Mendekati murid-murinya yang berpakaian biasa dan kelihatan lusuh. Pelajar-pelajarnya agak kelihatan comot dengan rambut yang kelihatan tidak bersikat. Merenung muka para pelajarnya kelihatan agak pucat, mata yang kelihatan kurang zat makanan dan ada yang kelihatan bintik-bintik di muka dan bibir. Jelas dibayangkan, mereka adalah dari keluarga miskin yang ditempatkan dan dibantu oleh persatuan Islam yang menguruskan sekolah.

Guru besar yang berpakain kemas dan berfurdah (menutup muka), memberikan penerangan selepas sessi lawatan kami. Beberapa guru (semuanya wanita) yang ditemui kelihatan berpendidikan dan bersemangat di dalam mendidik anak-anak.


Projek ini adalah sebahagiannya di bantu oleh Pertubuhan Mawaddah Malaysia dan Aqsa Syarif. Pertubuhan Mawaddah memberikan fokus kepada bantuan berbentuk pendidikan dan dalam projek ini ianya diurus oleh biro wanita tempatan.

No comments:

Post a Comment