Friday, 22 October 2010

Mandi Air Masin & Bekalan Elektrik Tak Stabil


Malam kedua di Gaza semakin nampak kekurangan di Gaza hasil dari kezaliman rejim Zionis. Semalam aktiviti sambutan kerajaan Gaza kepada relawan VP-5 sangat padat, tapi relawan pemuda-pemuda Gaza tetap cergas dan bermuka manis melayani kerenah beberapa relawan VP-5. Nampak jelas kompiten dan kekuatan fizikal, emosi dan mental mereka. Mereka menjaga kami dari pelbagai segi termasuk pergerakan kami walaupun di tempat penginapan. Kami tidak dibenarkan keluar dari kawasan. Keluar hanya acara rasmi dan sentiasa di awasi akan keselamatan kami.

Mandi dengan air masin di tempat penginapan (bukan air payau). Tak seperti di Syria... apatah lagi di Turki & Europe. Ini bermakna, Gaza menghadapi masalah air yang kritikal dan penyulingan air tidak effisient - mungkin disebabkan kekuarangan peralatan yang sesuai dan sewajarnya mereka perolehi. Pagi ini ketika nak berwudu', air sangat kecil ... hampir tiada untuk basuh muka.

Semalam ketika PM berucap di dalam majlis meraikan kami di dewan besar bersama beberapa pemimpin utama Gaza dan tetamu-tetamu, bekalan elektrik terputus, dewan menjaji gelap dan suara Dr Ismail Haniyeh hilang disebabkan terputusnya elaktrik. Mujur ada back-up generator. Dewan dengan kapasiti 500 audience memang panas. Tiada pendingin hawa.

Balik di tempat penginapan pun ... sekali lagi elektrik terputus.

Gaza perlukan bekalan tenaga yang secukupnya ... Demi kemanusiaan .... Sekatan Gaza Perlu Dirobohkan Segera .... !

No comments:

Post a Comment